حذف روز ملی «ایمنی در برابر زلزله

حذف روز ملی «ایمنی در برابر زلزله

در شرایطی که با قرار داشتن ایران بر روی کمربند زلزله و رخداد روزانه زمین‌لرزه‌های بزرگ و کوچک، آگاه‌سازی و ارتقای فرهنگ عمومی در برابر زلزله برای کاهش تلفات و خسارات این بلیه طبیعی ضرورتی انکار‌ناپذیر است، حذف روز ملی «ایمنی در برابر زلزله» مصادف با پنجم دی ماه سالگرد زلزله ویرانگر بم از تقویم رسمی کشور، شگفتی و انتقاد متخصصان زلزله‌ کشور را در پی داشته است.

به گزارش خبرنگار علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، زلزله فاجعه‌بار بم در پنجم دی ماه ۱۳۸۲ که به کشته و مجروح شدن بیش از هفتاد هزار تن از هموطنانمان منجر شد و تبعات ناگوار آن همچنان هزاران هزار تن از بازماندگان فاجعه را آزار می دهد، قطعا یکی از تلخ‌ترین سوانح تاریخ معاصر ما و روزی فراموش ناشدنی در خاطره مشترک ایرانیان است.

پژوهشگاه بین‌المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله با توجه به ضورت آگاه‌سازی و ارتقای فرهنگ عمومی در برابر زلزله با پیشنهاد نامگذاری این روز به عنوان «روز ملی ایمنی در برابر زلزله» فرصتی را فراهم کرد تا هر ساله با برگزاری برنامه‌ها و فعالیت‌های آموزشی و ترویجی متنوع در این روز، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره چند ده هزار قربانی این فاجعه تلخ، زمینه ارتقای آگاهی عمومی و شاخص‌های ایمنی در برابر زمین‌لرزه در کشور فراهم شود.

قطعا یادآوری خاطره دردناک زلزله بم و زمین‌لرزه‌های ویرانگر دیگر زنگ خطر و بیدارباشی برای ماست که فراموش نکنیم جای جای سرزمینمان ایران هر لحظه در معرض رخداد زلزله‌ای بزرگ است و باید با بهره‌گیری از اصول علمی و فنی به خصوص در عرصه ساخت و ساز خود را برای مواجهه ایمن با آن آماده کنیم.

با این حال در شرایطی که تنها هفت سال از این زلزله مرگبار و ابتکار تحسین ‌برانگیز در پیشنهاد نامگذاری سالگرد رخداد این زلزله به عنوان روز ملی ایمنی در برابر زلزله می گذرد و در روزهایی که بحث کاهش جمعیت تهران به دلیل خطر زلزله احتمالی نقل محافل است، شورای فرهنگ عمومی در نشست روز سه شنبه خود اقدام به حذف این روز از تقویم رسمی کشور کرده است.

عکاشه:

هر چه مناسبت‌های بیشتری درباره زلزله باشد آگاهی و آمادگی مردم بیشتر می شود

حذف روز ملی «ایمنی در برابر زلزله» تصمیم صحیحی نیست

بهرام عکاشه، استاد پیشکسوت زلزله شناسی با ابراز شگفتی و تاسف از حذف روز ملی «ایمنی در برابر زلزله» از تقویم رسمی کشور به خبرنگار علمی ایسنا گفت: معتقدم هر چه مناسبت‌های بیش‌تری در زمینه زلزله داشته باشیم، مردم آگاه تر می‌شوند و حذف این قبیل مناسبت‌ها که به روشنگری مردم در برابر زلزله کمک می کند به عقیده من کار اشتباهی است.

وی افزود: علاوه بر این با توجه به این‌ که بیش از ۹۰ درصد کشور ما در برابر تهدید زلزله قرار دارد، هر چه در همه محافل عمومی در مورد زلزله و افزایش آمادگی در مقابل آن اطلاع رسانی شود خوب است و حذف این موضوع چه در تقویم و چه در مسائل دیگر کار صحیحی نیست.

عکاشه با اشاره به این که ایران پس از اندونزی و بنگلادش سومین کشور آسیب پذیر در برابر حوادث طبیعی است،‌ خاطرنشان کرد: پیش از اینکه آتش فشان و سیل و آتش سوزی برای کشور مطرح باشد، زلزله برای کشور اهمیت زیادی دارد و مهم ترین خطری که کشور را تهدید می کند و آن را به عنوان کشور درجه سوم مطرح کرده زلزله است. بنابراین حذف چنین روزها و یادآوری‌هایی مثلا با این استدلال که مناسبت‌ دیگری مرتبط با همین موضوع در تقویم وجود دارد کاملا اشتباه است و باید از هیاتی که این روز را حذف کردند سوال کرد که چرا این کار را انجام داده اند و چرا نظر زلزله شناس‌های کشور را جویا نشده‌اند.

وی ادامه داد: هر قدمی که در راستای ایمنی کشور و مردم برداشته می شود مهم است زیرا حرکت انسانی است و چون مقابله با زلزله و آمادگی در برابر زلزله نه تنها جان مردم را نجات می دهد بلکه زیرساخت شهرها را هم حذف می کند و کشوری که به این مسائل اهمیت ندهد به عقیده من اشتباه می کند.

عکاشه خاطرنشان کرد: در زمینه ایمنی در برابر زلزله و کاهش خطرات باید آگاهی را افزایش داد زیرا حفظ جان مردم، حفظ منایع طبیعی و جلوگیری از میلیاردها تومان خسارت مطرح است، همچنان که تاثیر آگاهی مردم را در زلزله‌های بم،‌ طبس، بوئین زهرا،‌ رودبار و منجیل دیدیم که هر جا مردم آگاه‌تر باشند بهتر می توانند اقدام کنند.

استاد پیشکسوت ژئوفیزیک:

وجود مناسبتی مجزا برای توجه به زلزله در کشور ضروری است

پیش از حذف روز ملی ایمنی زیستی باید با متخصصان زلزله مشورت می شد

دکتر زمردیان – استاد پیشکسوت ژئوفیزیک – نیز در این زمینه خاطرنشان کرد: این تصمیم چندان صحیح نیست چون کشور ما زلزله خیز است و نهایتا هر چه مردم بیشتر آگاه باشند و یادآوری در این زمینه برای مردم صورت گیرد، مناسبتر است.

وی ادامه داد: باید از شورایی که این روز را حذف کردند سوال کرد که چرا روز ملی ایمنی در برابر زلزله را حذف کرده اند زیرا حدف چنین روزی حقیقتا به ضرر مردم است چون چنین مناسبتی یک یادآوری برای همه مردم ایران است و بالاخره کشوری که زلزله خیز است باید پیش بینی های لازم را برای ایمنی اتخاذ کند.

این استاد ژئوفیزیک به ایسنا گفت: اگر چه زلزله یکی از سوانح طبیعی تلقی می شود اما عملا بایستی به زلزله بیش تر اهمیت داد برای اینکه کشور ما واقعا زلزله خیز است و در هر کجای این خاک پهناور ممکن است این اتفاق بیافتد و تنها به صرف اینکه یک روز یا هفته برای سوانح طبیعی داشته باشیم کافی نیست و در مورد زلزله بایستی به صورت جداگانه یادآوری در تقویم وجود داشته باشد.

این استاد پیشکسوت ژئوفیزیک تصریح کرد: بنابراین خوب بود اگر از متخصصان این رشته و ژئوفیزیک دان‌ها نیز مشورتی می‌شد ولی در هر حال حذف چنین روزی جالب نیست.

رییس پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله:

زلزله بم نقطه عطفی در توجه به زلزله در کشور بود

دکتر تسنیمی – رئیس پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله – نیز در این زمینه به خبرگار علمی ایسنا گفت: نامگذاری روز ملی ایمنی در برابر زلزله توسط این پژوهشگاه پیشنهاد شد که سالیان درازی نیز از آن نمی گذرد و فکر می کنم روز مهمی است زیرا رخداد بوده است.

وی تصریح کرد: پس از این اتفاق بود که توجه ویژه و جدی در آیین نامه ها شد که سابق بر این وجود نداشت و پس از زلزله بم این توجه در استاندارد ۲۸۰۰ ایران با توجه به نیازهای علمی منعکس شد.

تسنیمی تاکید کرد: زلزله بم را زلزله ویژه ای می دانیم زیرا خسارت های اقتصادی و جانی زیادی را به بار آورد و در واقع به نوعی نقطه عطفی شد زیرا این وقایع در جهت فعالیت های علمی و تخصصی به عنوان یک تجربه می تواند گران بها باشد.

رییس پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله تصریح کرد: ‌این روز را بهانه ای قرار دادیم برای توجه بیشتر به زلزله و البته نگاه عمومی ما به زلزله در برنامه‌هایی مانند مانور سراسری زلزله برای دانش آموزان در ۸ آذر ماه وجود دارد و پنج دی فرصتی بوده

که هر سال متخصصان زلزله جمع شوند و نتایج حاصل از فعالیتهای خود را که طی یک سال به دست آورده اند ارائه کرده و به مذاکره و مباحثه بگذارند. در واقع این روز برای ما بیش تر بهانه ای برای تبادل نظر بین متخصصان در سطح کشور است که مطمئنا چنین اقدامات و فعالیت هایی را ادامه خواهیم داد چه در تقویم باشد چه نباشد.

دسته ها: اخبار
21 فوریه، 2010 |